Övning

Övning ger färdighet, något som även gäller jaktfotsträningen. Trots det, är det sällan vi lägger upp och gör övningar för just detta. Det blir liksom en bisak. Men om du funderar igenom vad som krävs, vilka störningar och detaljer som är viktiga för just din hund så tror jag att alla kan hitta på ganska bra övningar. Här är två exempel:

Transport mellan två apporter) Ta med hunden vid vänster sida. Lägg ut en apport, som ni lämnar där, gå minst 25 meter bort (gärna längre) och lägg ut en till apport, som ni lämnar där. Gå mot apport nummer 1. Om hunden går i en bra position vid din vänstra sida, med fokus framåt mot apporten – skicka hunden på den. Om hunden inte går i en bra position, har fel fokus eller kanske är lite för het i ditt tycke – gör helt om och gå mot apport nummer 2 istället. Du kan vända och vandra mellan dessa två apporter tills dess att du får fram det beteende du tycker är bra och belöna då med att skicka hunden mot den apporten ni är på väg mot.

Skogsrunda) Lämna din hund, gå en sväng i ett skogsparti, gå tillbaka till hunden och ta nu med hunden på denna lilla runda under ett jaktfot-kommando. Hunden kommer garanterat tro att du har lagt ut något därute och kommer troligtvis vara både uppmärksam och koncentrerad på dig som förare. Ta tid på dig, jäkta dig inte igenom rundan, och belöna gärna med små godisbitar längs vägen när du tycker att hunden går bra.

STADGA

Med stadga menas att hunden ska klara av att stanna kvar även med störningar runt omkring sig, något som är användbart även i vardagslydnaden, men extra viktigt inom jaktlydnaden. Ju hetare hund, ju högre krav på stadgan. Här lönar det sig verkligen att vara lite petig i sin träning.

Störningar

När hunden behärskar ”stanna kvar” kan du börja lägga in lite lätta störningar. Arrangera störningar du själv kan styra över. Kommendera hunden att ”stanna kvar”, gå i en båge framför hunden och släng/släpp en eller flera bollar eller dummies, som du sen lugnt går och plockar upp själv. Anpassa nivån på övningen så att hunden lyckas, samtidigt som ni ändå tänjer gränsen för vad hunden klarar.

Om hunden reser sig, markera snabbt med rösten att hunden gör fel, gå fram och sätt hunden på samma plats som tidigare (inte en decimeter längre fram åt det håll hunden strävar) och upprepa övningen. Eventuellt kanske du bör minska svårighetsgraden något om det var för svårt för hunden. Gå gärna tillbaka till hunden lite då och då och belöna lugnt med en liten godisbit, utan att avbryta övningen.

Du kan även låta hunden sitta vid din sida och låta en kompis gå och slänga/släppa bollar, enligt samma princip. Målet är att hunden ska förstå ”stanna kvar” så väl att den klarar det oavsett störning och oavsett var du befinner dig.  

Attityd

Själv har jag ytterligare ett kriterium utöver att hunden ska stanna kvar – jag vill att den ska ha rätt attityd till situationen. Målet när det gäller stadga är att den ska få en lugn och accepterande attityd. Att den sitter och trampar med framtassarna och hässjar är för mig fel attityd, då har den en för hög förväntan.

Hur får jag då fram rätt attityd? Öva ofta, gör övningarna lagom svåra och lagom långa. Den här typen av övningar kan vara jobbigare än vad vi tror för hunden. Sluta i tid, innan hunden är för trött. Var lite petig med att hunden ska sitta kvar på den plats där du lämnat den. Det är inte OK att trampa och hasa sig framåt decimeter efter decimeter, gå tillbaka och sätt om hunden och gör om övningen.

Avsluta övningen på ett lugnt sätt. Det är en lugn övning, där matte/husse ska utstråla lugn, belöningarna ska vara lugna och även avslutningen ska vara lugn. Det här är en alldeles utmärkt avslutningsövning på ett träningspass. 

PASSIVITET

För att spara på energin är det viktigt för hunden att kunna koppla av och vara passiv mellan aktivitetspassen. Dessutom ska hunden kunna vara tyst, något som inte alltid är så lätt. Har jag en het hund måste jag hitta ett sätt att få kontroll på och kunna rikta hundens energi åt rätt håll, d v s på att arbeta när man får arbeta och att inte försöka få arbete när man inte ska arbeta.

Belöna lugn

Uppmärksamma och belöna hunden när den är passiv och lugn med ett lugnt och lågmält ”bra” gärna kompletterat med en godisbit. Att belöna för att hunden är passiv är något som kanske inte känns helt naturligt. De flesta av oss är mer inriktade på att belöna aktiva beteenden, men det kan vara bra att även lära hunden att passivitet lönar sig. Det är både svårt och krävande att vara passiv och är väl värd all belöning. Att äta har dessutom en lugnande effekt.

Att kunna vara tyst

Lär din hund att pip/oljud inte lönar sig – pip ger aldrig någon aktivitet, tvärtom. Vänta ut hunden (om det går) och beröm lugnt när den blir tyst. Skapa inte en dialog – svara inte hunden när den piper/låter! Vänd hellre bort huvudet lite demonstrativt och gäspa, rör dig långsamt, blinka, slicka dig om munnen (lugnande signaler). Om du ska säga åt din hund när den låter så måste du göra det i inledningsskedet, d v s precis när den börjar låta. Ju längre den får låta ju mer ”omedveten” om sitt pipande blir den.

Om du har en hund som piper - undvik alltför hetsande situationer, som riskerar att öka på pipet/ljudet. Ofta blir påfrestningen/svårigheten och frustrationen för stor. Skapa en lugn träningsmiljö och träna med kvalitet, ensamma eller med assistans av träningskompisar. Träna upp hundens stadga och förmåga att vänta på sin tur utan träningssällskap, bara du och hunden. Här lägger du grunden till att senare kunna arbeta tillsammans med andra hundar.

Pip och annat oljud handlar oftast om för hög förväntan. Ofta är hundarna ganska snabba på att få en uppfattning om var de förväntar sig att få göra något roligt. Hunden har klart för sig vart den ska och är helt fokuserad på att ta sig dit.

Vänd på klacken

Ett effektivt sätt för att försöka vända denna förväntan, så att hunden istället blir mer uppmärksam och koncentrerade på sin förare, är att preparera alternativa aktiviteter åt andra håll.

En alternativ aktivitet kan t ex vara en gömd dummy eller ett litet godissök, som man lagt ut åt ett annat håll än det håll där hunden förväntar sig en aktivitet.

Gå mot den plats där hunden förväntar sig en aktivitet, om hunden piper, är för het eller helt enkelt har, i ditt tycke, fel attityd – vänd på klacken och gå åt det andra hållet. Om hunden då samlar ihop sig och tar kontakt med dig vid din sida, kan du belöna med att skicka den mot en av de alternativa aktiviteterna, som du preparerat. Var du lägger ribban för vad som är rätt och fel beteende eller attityd är upp till dig.

Även i en situation där hunden sitter vid din sida kan det vara effektivt att vända på klacken och gå åt andra hållet om hunden börjar pipa, blir för het eller om den får fel attityd. Det kan vara i en situation när hunden sitter och tittar på när andra hundar arbetar eller i en stadgeträningsövning, där hunden sitter vid din sida och det arrangeras störningar runt omkring er. Hunden kan sedan få en ny chans att titta på det som händer. Om den klarar det denna gång, beröm och belöna med en godisbit och gå sedan till någon av de andra preparerade aktiviteterna och låt den arbeta där. På så vis får hunden belöning för att den håller sig lugn, men du dämpar förväntan genom att låta den arbeta vid någon av de alternativa aktiviteterna. Jag har själv blivit förvånad över hur snabbt hundarna fattar detta koncept, bara man är noggrann och konsekvent.

Gå ut i skogen och läs tidningen

Skogen blir lätt en laddad plats. Det är ju där vi oftast tränar. För att minska den höga förväntan kan det vara bra att regelbundet gå ut i ”den laddade skogen” och göra ingenting. Sätt dig på en stubbe och läs tidningen. När hunden tröttnar på att vänta på att något ska hända och istället lägger sig ner och kopplar av kan ni gå hem igen.

Att kunna koppla av

Att lära hunden att koppla av och spara på sina krafter till dess att de verkligen behövs är en viktig del. Försök så tidigt som möjligt hitta rutiner för hur ni kan träna på att koppla av. Inledningsvis är det något som ni kan göra hemma i störningsfri miljö, men med målet att det även ska fungera ute i olika miljöer, även i samband med träning.

Varva upp och varva ner

Testa att busa och varva upp din hund, med hjälp av lek, för att sedan dämpa och varva ner hunden och få den att ta det lugnt och koppla av, kan vara en bra träning för både hund och förare. Du kan genom att bli en bra lekledare lära dig hitta såväl hundens på-knapp som hundens av-knapp i en situation som inte har någon arbetsmässig betydelse.

”Ryggsäcken”

Eva Bodfäldt har utvecklat en övning hon kallar för ryggsäcken. Den går ut på att hunden själv ska förstå att det lönar sig att bli lugn och passiv. Sitt ner och ta in hunden mellan dina knän på ett lugnt och tryggt sätt. Håll ena handen under hakan eller på bröstet på din hund. Släng ut en godisbit någon meter framför hunden. Håll i din hund tills du känner att den ”ger upp” och slappnar av. Belöna med att ge ett varsågod på godisbiten. Börja träna i lugn och störningsfri miljö. När hunden behärskar det kan du successivt söka upp mer störningar och allt svårare miljö.

Valpen

Om du har en liten valp kan du träna samma sak genom att ha valpen liggande i famnen. Klia den gärna på bröstet eller på magen, vilket har en lugnande effekt. Släpp ner valpen när den är lugn och avslappnad. Släpp aldrig ner den när den sprattlar och kämpar för att ta sig ner/ur ditt grepp. Börja träna i lätta situationer, när den är trött eller mätt, då den lätt kan slappna av. Dina händer kan vara bestämda, men din röst bör vara lugn och snäll.

Lugnt avslut

Genom att ta för vana att alltid avsluta ett träningspass med en lugn stund innan ni går hem eller går till bilen kan du ge hunden ett sista intryck av träningspasset som präglas av lugn. Du kan gärna sitta och klappa eller massera din hund så att den blir helt lugn innan ni går därifrån. En del hundar kanske t o m somnar.

Om man är ute på ett längre träningspass kanske det kan vara bra att ta en sån här lugn stund någonstans mitt i träningen också, i kombination med fika för de tvåbenta kanske? Sista intrycket av ett träningspass är viktigt, nåt som kan vara värt att tänka lite extra på.

 

 

Ice 

 

Right fyra månader

 

Trazy

Honey med sin nyapporterade svan

 

Honey har precis hämtat upp en skadad svan ur älven

,gick bra trots 16 grader kallt

 

 

Honey apporterar kanadagäss

vid skyddsjakt

 

 

Arn apporterar skata 4 mån gammal

 

 

Tric på Labbecampen  10 mån gammal